BLOG: BRIGHT EYES: STRALENDE OOGCONTOUREN ZONDER WALLEN OF KRINGEN

De ogen zijn de spiegels van onze gezondheid en welzijn, en veranderingen in dit gebied trekken snel de aandacht.

Een veelvoorkomend, maar vaak verkeerd begrepen onderwerp is de "wallen onder de ogen”. Ik merk in de dagelijkse praktijk dat veel mensen de term ‘wallen’ gebruiken om zowel donkere kringen als het vasthouden van vocht (vochtretentie) te beschrijven.

Echter zijn dit twee totaal verschillende oogcontour problemen….

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van de oogcontour veranderingen en de mechanismen die leiden tot zowel donkere kringen als vochtwallen. We zullen de mogelijke oorzaken bespreken en tips aanreiken om deze problemen aan te pakken.

 

Er altijd vermoeid uitzien door donkere kringen

Donkere kringen rond de ogen, ook wel bekend als "wallen" ( wat dus niet klopt) of "panda-ogen", kunnen verschillende oorzaken hebben en worden vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren. De belangrijkste oorzaken zijn

1. Huidpigmentatie: De huid rond de ogen is dunner en gevoeliger dan op andere delen van het gezicht. Een ophoping van melanine (het pigment dat kleur aan de huid geeft) kan resulteren in donkere kringen. Vaak zien we dit bij de donkere huidskleuren.

2. Slechte doorbloeding: De huid onder de ogen bevat veel kleine bloedvaten. Als deze bloedvaten verwijden of doorlaatbaar worden, kan er bloed ophopen, wat kan leiden tot een donkere tint.

3. Leeftijd en volumeverlies: Naarmate we ouder worden, neemt de elasticiteit en dikte van de huid af. Dit kan de bloedvaten en pigmentatie meer zichtbaar maken, wat dus weer resulteert in donkere kringen. Door het verlies van volume in het gezicht en onder de ogen ontstaat er een zichtbare traangoot en schaduwvorming, waardoor kringen zichtbaar worden.

4. Erfelijkheid: Genetische aanleg speelt ook een rol. Als donkere kringen vaak voorkomen in je familie, loop je mogelijk meer risico om ze zelf te ontwikkelen.

5. Vermoeidheid, slaapgebrek en stress: Een gebrek aan slaap kan de bloedvaten beinvloeden en de huid bleker maken, waardoor donkere kringen meer opvallen.

Langdurige stress kan weer leiden tot vermoeidheid en een verstoorde slaap. Ook kunnen haarvaatjes ( de kleine bloedvaatjes) onder stress verkrampen waardoor de circulatie ronde ogen afneemt.

6. Allergieën en sinusproblemen: Allergieën en sinuscongestie kunnen leiden tot ontstekingen en vochtophoping onder de ogen, wat resulteert in donkere kringen.

7. Hormonale veranderingen: Hormonale schommelingen, zoals tijdens de menstruatie of zwangerschap, kunnen bijdragen aan het ontstaan van donkere kringen. Dit omdat punt 1,5 en 6 dan op de loer liggen

8. Roken: Hoeven we het niet verder over te hebben want is nergens goed voor

9. Voeding en hydratatie: Onvoldoende vochtinname kan de huid doen uitdrogen en de bloedcirculatie verminderen, wat dus ook weer kan bijdragen aan het verschijnen van donkere kringen.

Een hele waslijst dus van mogelijke oorzaken. Om donkere kringen te verminderen kun je gelukkig zelf veel doen.

- Zorg voor voldoende slaap en rust.

- Draag een zonnebril op zonnige dagen

- Beheers stress en vind ontspanningsmethoden die voor jou werken.

- Hydrateer jezelf voldoende.

- Gebruik oogcrèmes of serums die ingrediënten bevatten die de huidverkleuring verminderen, zoals vitamine C of niacinamide.

- Gebruik regelmatig een oogmasker

 

Als de donkere kringen aanhouden of ernstig zijn, raadpleeg je het beste een professional voor advies en mogelijke behandelingsopties want er zijn diverse behandelmogelijkheden!
Behandelingen zullen meestal gericht zijn op het oplichten van de huid, het verbeteren van de circulatie of het teruggeven van volume. Dat kan bijvoorbeeld met meso-behandelingen of een hyaluronzuur filler.

 

Een puffy look door vochtwallen

Vochtwallen onder de ogen, ook wel bekend als oogzakken of onderoogwallen, ontstaan door een ophoping van vocht en soms vetweefsel onder de dunne huid rond de ogen. Deze wallen kunnen het gebied onder de ogen opzwellen en een opgezwollen uiterlijk veroorzaken. Ook voor vochtwallen zijn er verschillende oorzaken mogelijk:

 

  1. Ophoping van vocht: Vocht kan zich ophopen onder de ogen als gevolg van een slecht functionerende lymfe of bloedcirculatie in dat gebied. En dit kan worden verergerd door factoren zoals je zoutinname, alcoholgebruik en uitdroging, die de balans van je lichaamsvloeistoffen kunnen verstoren.
  1. Leeftijd: Naarmate we ouder worden, neemt de elasticiteit van de huid en de spieren af, waardoor het gemakkelijker wordt voor vocht en vetweefsel om zich op te hopen onder de ogen.
  1. Genetische aanleg: Als vochtwallen in je familie voorkomen, heb je mogelijk een genetische aanleg om ze te ontwikkelen. De anatomische kenmerken van de onderoogzone kunnen van persoon tot persoon verschillen.
  1. Allergieën en sinusproblemen: Allergische reacties en verstopte bijholtes (sinus congestie) kunnen ontstekingen veroorzaken en ook leiden tot vochtophoping onder de ogen.
  1. Slechte nachtrust: Een gebrek aan slaap kan ook hier ervoor zorgen dat vocht zich ophoopt in de onderoogzone, wat leidt tot zwelling.
  1. Zoutinname: Een hoge inname van zout kan leiden tot het vasthouden van vocht in het lichaam en ophoping van vocht onder de ogen.
  1. Liggende houding: Slapen in een platte houding kan ervoor zorgen dat vocht zich ophoopt onder de ogen, vooral als je niet voldoende hoogte onder je hoofd hebt.
  1. Roken en alcoholgebruik: Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen leiden tot uitdroging en zwelling van de huid.

Ook voor het verminderen en voorkomen van vochtwallen zijn er tips:

- Zorg voor voldoende slaap en een goede slaaphouding.

- Beperk je zoutinname.

- Verminder je alcohol- en cafeïneconsumptie.

- Gebruik eventueel koude kompressen en oogserums met kalmerende en ontzwellende ingrediënten.

- Lichte afvoerende massage van de oogcontouren helpt vocht af te voeren

 

En als de vochtwallen aanhouden of ernstig zijn, kun je ook hier weer kiezen om het te laten behandelen bij een huidprofessional. Zo kunnen zij bijvoorbeeld lymfedrainages uitvoeren waarbij als het ware de wallen worden ‘leeggepompt’. Dit kan manueel of met specifieke apparatuur zoals softlaser of zachte vacuüm massage.

 

Wallen kunnen ook gevuld zijn met vet

Nu hebben we het gehad over vochtwallen maar zwelling onder de ogen kan ook bestaan uit vet.

Vochtwallen hebben dus te maken met onder andere vermoeidheid, dieet, allergie kortom lifestylefactoren die je kunt beïnvloeden. Met name gedurende de nacht is ons lymfestelsel druk bezig met het afvoeren van afvalstoffen en vocht en als je onvoldoende slaap krijgt kan deze taak soms niet voltooid worden.

Maar vetwallen ontstaan met het ouder worden en kunnen soms ook genetisch bepaald zijn. De elasticiteit van de huid en het bindweefsel neemt af en het weefsel wordt slapper.

Daardoor kan het vet onder het oog iets naar buiten komen en ontstaat er een wal. Met een chirurgische onderooglid correctie kan het vet en de overtollige huid verwijderd worden.

 

Hoe kun je weten of jouw wallen gevuld zijn met vocht of met vet?

Ga volledig platliggen. Als het volume van je wallen niet meer zichtbaar is dan zijn het vochtwallen. Lig je plat en zie nog steeds de dikte van je wallen dan zijn het vetwallen.

 

Pascaud producttips:

NIEUW : Eye Essence. Dit oogserum bevat naast een stabiele vorm van vitamine C ook Arnica en Nanowhite. Een krachtige probleemoplosser voor de meest hardnekkige kringen en zwellingen. De rollertube voelt zeer verfrissend en geeft een instant stralende oogopslag.

 

Krachtige probleemoplossers in de vorm van oogmasker, gel, crème en serum:

https://pascaud.com/collections/eye-lip-care

 

Voor een goede nachtrust : Circadian capsules, stick en je eye mask voor de nacht.

https://pascaud.com/collections/circadian

 

 

 

 

 

 

insideoutbeauty outsideinbeauty skincare

← Older Post Newer Post →