BLOG: OORZAKEN DROGE EN GEVOELIGE HUID

 

Het wordt weer kouder en ondanks de hoge energiekosten zal de verwarming toch echt weer aan gaan. Kurkdroge benen steken de kop weer op en je huid begint te jeuken en trekken. In deze blog ga ik dieper in op de oorzaken van een droge huid. Maar gelukkig zijn er ook oplossingen; die komen in de volgende ‘droge huid blogs’ aan bod.

Als je van nature een hele droge huid hebt, wordt dat nooit een vet en soepel vel. 

Dat is natuurlijk treurig om te horen maar zo is het wel. Je aanleg (je genen) bepalen voor een groot deel of je van nature voldoende vetstoffen in je huid hebt en of je genoeg vocht in je huid kunt vasthouden. De genetische aanleg is natuurlijk niet te veranderen maar je kunt wel met de juiste verzorging van binnenuit en van buitenaf je droge huid en je aanleg voor een droge huid goed balanceren.
Je zult er gewoon iets harder voor moeten werken om je droge huid gezond te houden, dan iemand die gezegend is met een wat vettere, soepele en rimpelloze huid.
Om te checken of je droge huid inderdaad vanuit een genetische aanleg is ontstaan kun je een Huid-DNA test doen. Met een wangslijm afname kun je eenvoudigweg checken hoe het zit met jouw genetische huidkarakteristieken.

Het ‘goede nieuws’ is dat er heel veel andere oorzaken zijn voor een droge of gevoelige huid die je eenvoudig zelf kunt beïnvloeden, zoals je omgevingsfactoren. Airconditioning is per definitie uitdrogend voor de huid, dus als je in een airco omgeving moet werken probeer dan de lucht wat extra te bevochtigen. Hetzelfde geldt voor een omgeving die verwarmd wordt met radiatoren of kachels. Een luchtbevochtiger is dan zeker geen luxe en voorkomt ook geïrriteerde droge ogen en luchtwegen. Zet er zeker een op je slaapkamer zodat je ‘s nachts niet verder uitdroogt.

Een andere oorzaak kan veel wassen en douchen of het niet op de juiste wijze reinigen van de huid zijn. Met elke wasbeurt verdwijnen er vetstoffen en beschermende stoffen van je huid. Door veel of verkeerd te reinigen maak je de barrièrefunctie van de huid stuk en verwijder je ook de goede bacteriën die je huid juist gezond houden. Minder vaak en minder heet douchen kan al heel veel schelen. En natuurlijk zou insmeren na het douchen een standaard moeten zijn.

Tot slot nog even aandacht voor de inwendige mens. Een droge huid is het gevolg van uitdroging. Letterlijk betekent het dus dat je te weinig water en vetstoffen hebt. Misschien drink je te weinig water, eet je niet voldoende waterrijke voeding of krijg je te weinig ( goede) vetstoffen binnen. Deze zijn heel belangrijk voor het soepel en gezond houden van je huid.

insideoutbeauty myskincaud outsideinbeauty skincare zenbeauty

← Older Post Newer Post →